Собствено Търсене

петък, 20 юни 2008 г.

Полезни съвети за Египет



Преди да тръгнете за Египет ,не правете компромис с категорията на хотелите . Ако приемете моя съвет - не избирайте хотели по ниски от 4 звезди в никакъв случай!!! Ако искате да прекарате добре, игнорирайте всичко останало, което ще видите там и се настойте, че отивате в държава в Африка, а не в Европа, за да не останете разочаровани. Не е зле да си платите още от България екскурзиите, които сте си набелязали, защото ще ви излезе по-евтино, а и няма да се притеснявате колко пари ще ви трябват.


Бакшиш в Египет от вас очакват носачите, таксиметровите шофьори, пиколата и много други . Банкнота от по 50 пиастъри и 1 динар е напълно достатъчна сума за бакшиш . Преди тръгване за Египет си развалете долари или евра на дребни банкноти . Цена в Египет е нещо относително , може би само в техните държавни магазини има фиксирана цена , поне аз не видях на други места да има цени. Много е важно да се подготвите че за почти всичко трябва да се пазарите.Повече от 10 - 15 долара за возене с камила не давайте , друг е въпроса от колко ще почнат да се пазарат с вас . Възможно е за даден сувенир да почнат с 100 пъти по висока сума пазаренето с вас , не се учудвайте а си преценете горе долу какви пари бихте дали за него и ще го купите като си държите на цената . Най бях изумен че дори и в такситата трябва да се пазарите . Пазаренето при тях е начин на общуване което ми беше много трудно да го възприема , но както казваше нашия гид : Ние така се опознаваме.

Разголените рамене, тесни дънки или мини полите не са много уместни за улични разходки. В хотелите няма проблеми относно дрехите. Тъй като климатът в Египет е горещ, добре е да си приготвите за пътуването дрехи от естествени материи, памучни или ленени, или леки вълнени тъкани. Добре е също така да си вземете и крем срещу изгаряне.Наблегнете на спортните дрехи
особено на дългите преходи и заради интензивността на екскурзиите.
Винаги си носете с вас вода , особено на дълги преходи . Ако ви трябва помощ, най добре се обърнете към полицай .Ценности, паспорти и пр. носете с вас или оставяте в сейф , аз си носех всичко в мен така е най сигурно .Вземете си преди да тръгнете лекарства от тука.


Трудно се намира алкохол в Египет за това аз лично си взех от техния безмитен магазин . На круизния кораб една бира беше 5 долара , а в хотелите ол инклузив предлагат техен алкохол който според моя дългодишен опит не е нищо особено но друго не може да се очаква. В хотелите продават цигари .
Не се притеснявайте за храната , тя е в изобилие но при дългите преходи яжте повече и си носете с вас .



Не вземайте корали и даже нищо от морето, което на някой полицай на границата може да му заприлича на корал. Грозят ви солени глоби, в най-добрия случай ще се отървете след тежка разправия .

Надявам, че с написаното ще помогна на тези, които им предстои пътуване за първи път в Египет. Опитах се ви кажа някои полезни неща, а не да ви разказвам за исторически забележителности или за това как изглеждат улиците, или живота в страната, защото те просто трябва да се видят, а не да се разказва за тях.



Надявам се съм бил полезен и ако имате възможност задължително посетете Египет няма да останете разочаровани , особено ако сте на Круиз но Нил :))

Приятно пътуване !